Nugaros skausmas tarp menciu

Nugaros Skausmas Tarp Menčių: Ar Tai Rimta?

Nugaros skausmas tarp pečių ašmenų yra sudėtingas ir dažnas simptomas, atsirandantis dėl įvairių priežasčių. Toks skausmas dažnai apibūdinamas kaip duriantis, veriantis ar geliantis. Vienas iš pagrindinių skausmo šaltinių – mišrios etiologijos raumenų įtampa, kuri dažniausiai siejama su biomechaniniais veiksniais, pvz., ilgalaikiu sėdėjimu, netinkama laikysena ar nepakankamu raumenų tonuso palaikymu. Taip pat svarbus faktorius – trauminės žalos, tokios kaip pečių sąnario subluksacijos ar minkštųjų audinių, tokių kaip raiščiai, plyšimai, diskų išvaržos ir pan. 

Skausmą lydintys papildomi simptomai, pavyzdžiui, rankų silpnumas, dusulys, krūtinės skausmas ar galvos svaigimas, gali reikšti rimtesnes sveikatos problemas.

Gydymas ir prevencija priklauso nuo skausmo priežasties ir gali apimti lengvus tempimo pratimus, taisyklingos laikysenos palaikymą, masažą ir kineziterapines procedūras.

Priežastys:

  • Raumenų įtampa: Dažniausia skausmo priežastis, kuri atsiranda dėl netinkamos laikysenos, ilgo sėdėjimo, sunkių daiktų kilnojimo, sporto ar netinkamo miego ant nepatogios ar netinkamos pagalvės.
  • Trauma: Pečių sąnario išnirimas, rankos ar pečių raiščių plyšimai gali sukelti skausmą šioje srityje.
  • Stuburo disko išvarža: Degeneracinė disko liga, kaklo ar krūtininėje stuburo dalyje gali dirginti nervus, dėl ko atsiranda skausmas.
  • Artritas: Uždegiminiai procesai kaklo slanksteliuose ar šonkaulių sąnariuose gali sukelti skausmą tarp pečių ašmenų.
  • Širdies priepuolis: Ypač moterims, širdies priepuolis gali prasidėti ne įprastu krūtinės skausmu, o skausmu tarp pečių ašmenų.
  • Vėžys: Kai kurių rūšių vėžys, pavyzdžiui, plaučių ar krūties vėžys, gali sukelti skausmą šioje srityje.
  • Tulžies pūslės ligos: Po riebaus maisto vartojimo gali atsirasti staigus, dūriantis skausmas tarp pečių ašmenų.
  • Užspaustas nervas: Tai gali sukelti miofascialinį skausmo sindromą, pasireiškiantį raumenų spazmais ir skausmu.
  • Rūgšties refliuksas (GERD): Gastroezofaginio refliukso liga gali sukelti skausmą tarp pečių ašmenų.
  • Skoliozė: Stuburo iškrypias gali sukelti skausmą, ypač esant rimtesnei būklei.
  • Krūtininės aortos plyšimas: Labai skubus ir intensyvus skausmas, reikalaujantis nedelsiant kreiptis į gydytoją.
  • Plaučių embolija: Staigus, aštrus skausmas, lydimas dusulio, gali reikšti šią gyvybei pavojingą būklę.
  • Stuburo slankstelių suspaudimo lūžiai: Tai gali atsirasti dėl metastazavusio vėžio ar osteoporozės.
  • Pūslelinė (herpes zoster): Virusinė infekcija, kartais sukelianti skausmą tarp pečių ašmenų.
  • Epidurinė anestezija: Po gimdymo ar operacijos gali atsirasti intensyvus skausmas šioje srityje moterims.
Nugaros skausmas tarp menciu ir gydymas kineziterapija

Simptomai ir kada kreiptis į gydytoją

Skausmas tarp pečių ašmenų gali būti skirtingo intensyvumo ir pobūdžio – nuo nuobodaus ir spaudžiančio iki aštraus ir dūriančio. Kadangi tokio pobūdžio skausmas yra polimorfiškas reiškinys, šis simptomas gali signalizuoti apie įvairias patologijas, todėl svarbu atkreipti dėmesį į papildomus simptomus.

Pavyzdžiui, skausmas, lydimas dyspnojos (dusulio), gali reikšti kardiovaskulinę patologiją ar plaučių emboliją. Jei skausmą lydi pektoralgija (krūtinės skausmas) ir vertigo (galvos svaigimas), tai gali būti rimtesnės kardiologinės ar neurologinės problemos požymis.

Esant šiems simptomams, reikia skubiai kreiptis į gydytoją dėl tikslesnės diagnostikos ir adekvataus gydymo.

Diagnostika ir gydymas

Diagnostika dėl skausmo tarp pečių ašmenų prasideda nuo išsamios paciento anamnezės analizės, kurioje svarbu identifikuoti galimus rizikos veiksnius ir ankstesnes sveikatos būkles. Atlikus fizinį patikrinimą, gydytojas gali nustatyti skausmo lokalizaciją ir jo pobūdį. Papildomi tyrimai, pvz., radiologiniai (rentgeno) ar magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimai, leidžia detaliau įvertinti galimas struktūrines problemas, tokius kaip stuburo diskų išvaržos ar skeleto anomalijos.

Gydymo strategijos yra individualizuotos ir priklauso nuo nustatytos priežasties. Dažnai naudojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kurie mažina skausmą ir uždegimą. Kineziterapija, įskaitant mankštas ir tempimo pratimus, yra labai efektyvi priemonė siekiant pagerinti raumenų funkciją ir sumažinti skausmą. Sudėtingesnėse situacijose, pavyzdžiui, esant rimtiems raumenų ar raiščių plyšimams, gali būti reikalinga chirurginė intervencija. Be to, svarbus aspektas yra gyvensenos korekcijos, ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.

Nugaros skausmas tarp menciu ir gydymas kineziterapija

Atsižvelgiant į įvairiapusį nugaros skausmą tarp pečių ašmenų ir jo potencialią riziką, labai svarbu laiku kreiptis į specialistus. Jei patiriate minėtus simptomus, tokius kaip rankų silpnumas, dusulys, krūtinės skausmas ar galvos svaigimas, rekomenduojame apsilankyti mūsų klinikoje. Mūsų kvalifikuoti kineziterapeutai atliks išsamų tyrimą ir pateiks individualizuotą gydymo planą.

Nepamirškite, kad ankstyva diagnozė gali išvengti rimtų sveikatos problemų ir užtikrinti efektyvų gydymą.

Grįžti į tinklaraštį

Skauda nugara tarp menčių?

Mes jums galime padėti! Registruokitės vizitui mūsų kineziterapijos klinikoje ir pradėkite sveikti iškart!




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: