Deginantis skausmas nugaros virsuje

Deginantis Skausmas Nugaros Viršuje: Ką daryti?

Nors deginantis skausmas nugaros viršuje (torokalgija) yra mažiau paplitęs nei kaklo ar juosmens skausmai, šios problemos sprendimas reikalauja sudėtingo ir daugialypo požiūrio. Pastaraisiais metais fizinės terapijos srityje padidėjo susidomėjimas tokio pobūdžio skausmo neurologija - atsiradimo priežastys, diagnozavimas ir gydymo strategijos, integruojant naujausias neurologijos žinias.

Nugaros Skausmo Viršuje Etiologija

Torokalgija gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, tarp kurių svarbiausios yra:

  • Ilgalaikis sėdėjimas: Šiuolaikinis gyvenimo būdas dažnai verčia mus ilgai sėdėti, o tao gali sukelti struktūrinius stuburo pakitimus ir raumenų įtampą, dėl ko atsiranda nugaros skausmas.
  • Traumos: Neatidus ar netinkamas fizinis aktyvumas, sportas ar įvairios netyčinės traumos gali sukelti tiesioginius ar ilgalaikius stuburo pažeidimus, įskaitant raumenų patempimus ir griaučių pažeidimus.
  • Osteoporozė: Kaulų tankio mažėjimas, ypač senstant, gali sukelti slankstelių lūžius ir skausmą.
  • Sąnarių disfunkcija: Su amžiumi susiję degeneraciniai pokyčiai gali sukelti sąnarių skausmą ir diskomfortą.
  • Psichosocialiniai veiksniai: Naujausi tyrimai rodo, kad psichosocialiniai veiksniai, socialiniai ir darbo aplinkos aspektai gali turėti įtakos skausmo suvokimui ir valdymui.
  • Multisisteminė kilmė: Kai kuriais atvejais torokalgija gali būti susijusi su kitų sistemų ligomis, pvz., refliuksu, infekcijomis, vėžiu ar autoimuninėmis būklėmis.

Nespecifinis, deginantis skausmas nugaros viršuje yra kompleksinis sindromas, kurio valdymui reikalingas daugialypis požiūris. Tai reiškia, kad reikalingas ne tik fizikinis, bet ir psichosocialinis paciento vertinimas, siekiant tinkamai diagnozuoti ir gydyti šią būklę.

Nervų Sistema

  • Traumų Poveikis: Krūtinės ląstos operacijos, šonkaulių lūžiai ar kiti sužeidimai gali sukelti nervų sistemos pažeidimus. Šie pažeidimai sukelia periferinių nervų sistemos pokyčius, dėl kurių atsiranda neuropatinis skausmas. Tai reiškia, kad po traumos nervų sistema tampa labiau jautri įprastiems, anksčiau nekenksmingiems dirgikliams.
  • Periferinė Neuropatinė Skausmo Būklė: Ši būklė pasižymi padidėjusiu jautrumu ir reakcija į mechaninius bei cheminius dirgiklius. Tai gali reikšti, kad normalūs ar nedideli stimulai, tokie kaip lengvas prisilietimas ar temperatūros pokytis, sukelia neproporcingą skausmą ar diskomfortą.
  • Joninių Kanalų Vaidmuo: Nervų sistemos hyper jautrumas dažnai būna susijęs su joninių kanalų pokyčiais aksonuose. Šie kanalai yra atsakingi už elektrocheminių signalų perdavimą tarp nervų ląstelių. Po traumų gali padidėti tam tikrų tipų joninių kanalų, tokių kaip natrio ir kalio kanalai, aktyvumas, dėl ko padidėja nervų jautrumas.
  • Mielino Pažeidimai: Traumos gali sukelti mielino, gaubiančio nervų skaidulas, pažeidimus, paliekant išorinį aksonų sluoksnį atvirą. Šis atviras sluoksnis vėliau tampa reikšmingu periferinio neuropatinio skausmo šaltiniu dėl didėjančio joninių kanalų skaičiaus.

Nervu sistema

Diagnostika

Diagnostikos procesas torokalgijos atvejais dažnai būna sudėtingas ir reikalauja kruopštaus paciento anamnezės įvertinimo ir išsamios fizikinės apžiūros. Tai apima:

  • Fizinė Apžiūra: Gydytojas atlieka klinikinį patikrinimą, siekiant nustatyti skausmo lokalizaciją, pobūdį ir galimus jį sukeliančius veiksnius. Tai apima stuburo mobilumo ir raumenų jėgos vertinimą, taip pat palpaciją ir kitus testus.
  • Anamnezės Rinkimas: Labai svarbu išsamiai išnagrinėti paciento anamnezę, įskaitant ankstesnes traumas, gyvenimo būdo įpročius, darbo sąlygas ir ankstesnius sveikatos sutrikimus.
  • Papildomi Tyrimai: Priklausomai nuo preliminaraus vertinimo, gydytojas gali paskirti papildomus tyrimus, tokius kaip rentgenas, magnetinio rezonanso tomografija (MRT) ar kompiuterinė tomografija (KT), siekiant išsamiau įvertinti stuburo būklę ir atmesti kitas panašias būkles, tokias kaip širdies ligos ar plaučių patologijos.

Deginančio Nugaros Skausmo Gydymas

Nugaros skausmo viršuje gydymas yra individualus ir priklauso nuo nustatytų skausmo priežasčių:

  • Masažai ir Fizioterapija: Šie metodai yra efektyvūs minkštųjų audinių pažeidimams ir įtampoms mažinti, taip pat padeda pagerinti kraujotaką ir skatina atsipalaidavimą.
  • Kineziterapija: Tai apima individualiai pritaikytas mankštas, skirtas raumenų stiprinimui, laikysenos gerinimui ir judėjimo diapazono didinimui. Taip pat gali būti naudojamos specialios mankštos, skirtos lankstumui gerinti ir stuburo stabilizavimui.
  • Farmakologinis Gydymas: Uždegimą mažinantys ir skausmą malšinantys vaistai gali būti naudojami esant stipriam skausmui ir uždegimui. Tai gali apimti nesteroidinius priešuždegiminius vaistus ar leidžiamus, nugaros skausmą malšinančius preparatus.
  • Chirurginė Intervencija: Nors tai retas pasirinkimas, kai konservatyvios priemonės yra neefektyvios, gali būti svarstoma chirurginė intervencija.

Prevencija

Norint išvengti tokių nugaros skausmų ar sumažinti jų pasikartojimo riziką, svarbu:

  • Reguliarus judėjimas ir mankšta.
  • Tinkama darbo vietos ergonomika.
  • Pakankamas skysčių vartojimas.
  • Reguliarus poilsis ir kūno padėties keitimas, atlikant paprastus tempimo pratimus.

Kur kreiptis?

Jei skaudą nugarą viršuje, rekomenduotina pirminė konsultacija su šeimos gydytoju arba kineziterapeutu. Pagal būklės pobūdį, gydytojas gali nukreipti pacientą pas savo srities specialistus, tokius kaip neurologas, ortopedas ar reumatologas, siekiant užtikrinti tikslesnę diagnozę ir išsamų gydymą.

Konsultacijai pas kineziterapeutą mūsų kineziterapijos klinikoje galite užsiregistruoti naudodamiesi žemiau esančia forma:

Grįžti į tinklaraštį

Kankina deginantis skausmas nugaros viršuje?

Nustokite kankintis ir pradėkite gydytis. Kreipkitės konsultacijai mūsų kineziterapijos klinikoje ir pradėkite jaustis geriau jau šiandien.







Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: