Kompiuterines tomografijos aparatas.

Kompiuterinė tomografija - neįkainojamas tyrimas skausmų diagnostikoje

Kompiuterinė tomografija (KT) – tai radiologinis tyrimo metodas, leidžiantis gauti detalius vidaus organų ir audinių vaizdus. Šį metodą 1971 m. išrado Godfrey Hounsfield, už ką vėliau buvo apdovanotas Nobelio premija.

KT veikia naudodama rentgeno spindulius, kurie yra nukreipiami į tiriamąjį objektą skirtingais kampais. Gaunami rentgeno projekcijų duomenys yra skaitmenizuojami ir apdorojami kompiuteriu, kuris sukuria virtualius organų ir audinių pjūvius. Iš gautų pjūvių kompiuterinės programos sukuria 3D vaizdus.

Pagrindinis KT pranašumas, lyginant su įprastu rentgeno tyrimu, yra galimybė gauti detalesnius audinių ir organų atvaizdus. Šis metodas ypač tinka minkštųjų audinių, kaulų ir kraujagyslių būklei įvertinti. Dėl didelės skiriamosios gebos, KT gali aptikti net mažus pakitimus, todėl kompiuterinė tomografija plačiai taikoma įvairių ligų diagnostikai, traumų vertinimui, onkologiniams tyrimams atlikti.

Pavyzdžiui, galvos smegenų KT padeda diagnozuoti insultą, hemoragijas, navikus. Krūtinės KT leidžia aptikti plaučių, širdies ligas. Pilvo KT naudojama kepenų, blužnies, kasos būklės įvertinimui. Tačiau kompiuterinė tomografija turi ir trūkumų.

Šis tyrimas naudoja santykinai dideles jonizuojančios spinduliuotės dozes, todėl kelia susirūpinimą dėl galimo ilgalaikio neigiamo poveikio. Be to, nėščioms moterims KT negalima atlikti dėl spinduliuotės keliamos rizikos vaisiui.

KT aparatūra yra brangi, jos priežiūra ir eksploatacija reikalauja nemažų lėšų.

Kaip veikia kompiuterinės tomografijos aparatas?

Kompiuterinės tomografijos (KT) aparatas veikia naudodamas rentgeno spindulius ir detektorius. Pagrindiniai komponentai yra rentgeno vamzdis, kuris sukasi aplink pacientą, ir detektorių eilės, fiksuojančios praėjusių pro tiriamąjį audinį spindulių intensyvumą.

Naujausiuose daugiasluoksniuose KT aparatuose (Siemens Force, GE Revolution CT) yra 64-320 detektorių eilučių, leidžiančių atlikti tyrimą itin dideliu greičiu ir gauti submilimetrinės skiriamosios gebos vaizdus. Senesni 4-16 detektorių aparatai (Toshiba Activion) yra lėtesni ir mažesnės diagnostinės vertės.

KT privalumai - greitas ir tikslus tyrimas, galimybė atlikti sudėtingas rekonstrukcijas ir funkcinius tyrimus. Trūkumai - didelė spinduliuotės dozė, brangūs įrenginiai.

KT aparatu gali operuoti tik radiologijos technologai, apmokyti atlikti tyrimą ir paruošti pacientą. Būtina įvertinti galimas kontraindikacijas. Tyrimo metu pacientas įprastai atsigula ant stalelio, kuris yra automatiškai įstumiamas į aparato angą. Labai svarbu išlaikyti pacientą nejudantį. Po to gaunami vaizdai peržiūrimi darbo stotyje, o radiologas gydytojas sudaro matomų rezultatų aprašymą. Kompiuterinė tomografija plačiai naudojama traumų, vidaus organų patologijų, onkologinių susirgimų diagnostikai.

Tyrimas neinvazinis ir leidžia greitai nustatyti skubios pagalbos reikalaujančias būkles.

Kompiuterine tomografija

KT panaudojimas

Kompiuterinė tomografija plačiai naudojama įvairių patologijų diagnostikai dėl galimybės greitai ir tiksliai įvertinti vidaus organus, bei audinius.

Traumų atvejais KT padeda nustatyti kaulų lūžius, organų pažeidimus, kraujo išsiliejimus. Pavyzdžiui, galvos smegenų KT diagnozuoja galvos traumas ir sukeltas hemoragijas, kontūzijas, lūžius.

Krūtinės KT naudojama nustatyti šonkaulių, krūtinės ląstos kaulų lūžius, pneumotoraksą, hemotoraksą.

Pilvo KT - kepenų, blužnies, žarnyno sužalojimus.

Onkologiniams navikams diagnozuoti KT yra vienas tiksliausių tyrimų. Jis leidžia aptikti dar besimptomius auglius, įvertinti jų išplitimą ir matmenis. Pavyzdžiui, pilvo KT naudojama skrandžio, žarnyno, kepenų vėžiui nustatyti.

Krūtinės KT efektyvi plaučių vėžio diagnostikai. Galvos smegenų KT - smegenų augliams rasti.

KT puikiai atvaizduoja kaulų ir minkštųjų audinių anatomines struktūras. Tai naudinga įvairių ligų diagnostikai ir gydymui planuoti. Pavyzdžiui, raumenų, sausgyslių, sąnarių būklės įvertinimui. Taip pat organų dydžio, formos pokyčių nustatymui.

Stuburo būklei įvertinti KT yra vienas tiksliausių tyrimų. Jis parodo slankstelių padėtį, tarpslankstelinių diskų būklę, stuburo kanalo bei nervinių šaknelių vientisumą. Tai leidžia diagnozuoti degeneracines ligas, pažeidimus, auglius.

Remiantis KT duomenimis, galima optimaliai suplanuoti konservatyvų ar chirurginį gydymą.

Kuo skiriasi kompiuterinė tomografija nuo magnetinio rezonanso?

Kompiuterinė tomografija (KT) ir magnetinio rezonanso tomografija (MRT) yra du skirtingi, tačiau vienas kitą papildantys medicininiai, vizualiniai tyrimai.

Pagrindinis skirtumas tas, kad KT naudoja rentgeno spindulius, o MRT - stiprų magnetinį lauką ir radijo bangas. Todėl MRT neturi jonizuojančios spinduliuotės ir yra laikomas saugesniu tyrimu.

KT pasižymi didesniu greičiu ir erdvine skiriamąja geba, todėl tinka traumoms, kaulų patologijoms ir kitoms būklėms, kur reikia greitos diagnostikos, įvertinti. MRT teikia daugiau funkcinės informacijos ir kontrasto minkštiesiems audiniams, todėl geriau vertina smegenis, nugaros smegenis, sąnarius.

KT geriau mato kaulinį audinį ir kalkes, o MRT yra pranašesnis vertinant kremzles, raiščius, meniskus. MRT jautresnis mažiems pakitimams aptikti, tačiau KT yra greitesnis ir pigesnis tyrimas.

Todėl šie tyrimai yra dažnai derinami, kad būtų gauta kuo daugiau diagnostinės informacijos. KT dažniausiai būna atliekamas rentgeno kabinete, o MRT - specialioje patalpoje su ekranizuotu magnetiniu lauku. MRT reikalauja daugiau laiko tyrimo atlikimui, yra triukšmingas ir turi daugiau kontraindikacijų.

Abiejų tyrimų vaizdus vertina radiologai. Tyrimų pasirinkimas priklauso nuo klinikinės situacijos ir tiriamos srities. Tinkamai derinant KT ir MRT galima pasiekti tikslią ir greitą daugelio ligų diagnostiką.

Kompiuterinės tomografijos kokybės rodikliai

Kompiuterinės tomografijos tyrimo kokybė priklauso nuo keleto pagrindinių rodiklių:

  • Skiriamoji geba nusako, kokio dydžio mažiausi objektai gali būti matomi KT vaizduose. Šiuolaikiniai daugiasluoksniai KT aparatai pasiekia submilimetrinę skiriamąją gebą, leidžiančią įvertinti itin smulkias detales.
  • Jautrumas rodo, kokia tikimybė teigiamu rezultatu nustatyti ligą ar susirgimą. Kompiuterinės tomografijos jautrumas įvairioms patologijoms siekia 85-100%, priklausomai nuo tirimos srities.
  • Specifiškumas parodo tikimybę gauti neigiamą rezultatą esant sveikam asmeniui. KT pasižymi 90-100% specifiškumu, todėl retai būna klaidingai teigiamų rezultatų.
  • Taip pat svarbus KT tyrimo atkuriamumas - kaip dažnai pakartotiniai tyrimai duoda tą patį rezultatą. Šiuolaikinė KT įranga užtikrina puikius atkuriamumo rodiklius.

Apibendrinant, dėl aukštos erdvinės ir kontrastinės skiriamosios gebos, naujausios kartos įranga leidžia pasiekti beveik idealius vaizdo kokybės rodiklius.

Kompiuterines tomografijos tyrimas

KT vaidmuo nugaros skausmų diagnostikoje

Nugaros skausmai yra viena dažniausių problemų, dėl kurių kreipiamasi į gydytojus.

Jų priežastys gali būti įvairios - stuburo degeneracinės ligos, tarpslankstelinių diskų patologija, infekcijos, navikai. Todėl dažniausiai yra tikslinga atlikti kompiuterinę tomografiją (KT), kad būtų galima nustatyti tikslią diagnozę.

KT padeda įvertinti atskirų slankstelių ir tarpslankstelinių diskų būklę, rasti lūžius, išnirimus, stenozes. Taip pat galima nustatyti diskų išvaržų buvimą, jų dydį, lokalizaciją ir poveikį nervams. Tyrimo dėka tampa matomas stuburo kanalo bei nervinių šaknelių vientisumas.

Remiantis gautais radiniais, galima parinkti optimalų gydymo būdą. Esant indikacijoms, galimas chirurginis gydymas dėl disko išvaržos ar stenozės.

Konservatyviai visuomet yra pirmiausiai gydoma fizioterapija, kineziterapija, nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, raumenų relaksantais.

Po gydymo KT leidžia įvertinti, ar sumažėjo išvarža, ar atsileido spaudimas nervams. Tai padeda laiku nustatyti, jei gydymas neefektyvus ir reikia keisti taktiką.

Taigi, KT atlieka labai svarbų vaidmenį tiek nugaros skausmų priežasčių diagnozavime, tiek gydymo stebėjime.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kaip veikia kompiuterinės tomografijos aparatas?

KT aparatas veikia naudodamas rentgeno vamzdį, kuris sukasi aplink pacientą ir spinduliuotę nukreipia į detektorius. Kompiuteris apdoroja gautus duomenis ir sukuria vaizdus.

Kokius organus ir ligas galima diagnozuoti KT?

KT naudojama galvos smegenų, krūtinės, pilvo ertmės organų būklei įvertinti. Padeda diagnozuoti traumas, navikus, kraujagyslių ligas.

Kokie KT privalumai ir trūkumai?

Privalumai - neinvazinis, greitas, tikslus tyrimas. Trūkumai - didesnė spinduliuotės dozė, negalima nėščiosioms.

Kuo KT skiriasi nuo MRT?

KT naudoja rentgeno spindulius, MRT - magnetinį lauką. MRT saugesnis ir tikslesnis minkštiesiems audiniams. KT greitesnis ir pigesnis.

Grįžti į tinklaraštį

Skauda nugarą, nors tyrimai nieko nerodo?

Išbandykite kineziterapiją mūsų kineziterapijos klinikoje. Naujausios metodikos, kvalifikuoti specialistai. Registruokitės šiandien!




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: