Nugaros skausmas kuri sukelia autoimunines ligos

Autoimuninės Ligos ir Nugaros Skausmas

Nugaros skausmas yra labai dažnas simptomas, kurį patiria daugelis žmonių savo gyvenime. Nors dažniausi nugaros skausmo priežastys yra mechaninės kilmės, pavyzdžiui, raumenų patempimas ar tarpslankstelinių diskų pažeidimai, šis simptomas taip pat gali būti susijęs ir su autoimuninėmis ligomis. Autoimuninės ligos pasireiškia, kai organizmas pradeda atakuoti savo paties audinius. Šios ligos gali paveikti įvairias kūno dalis, įskaitant ir nugarą bei stuburą. Todėl autoimuniniai sutrikimai, tokie kaip reumatoidinis artritas, ankilozinis spondilitas ar sisteminė raudonoji vilkligė, gali sukelti chronišką nugaros skausmą.

Kas yra autoimuninė liga?

Autoimuninės ligos yra heterogeninė grupė ligų, kuriose organizmo imuninė sistema, ypač T ir B limfocitai bei autoantikūnai, klaidingai atpažįsta savus audinių antigenus kaip svetimus ir pradeda juos atakuoti. Šis imuninės tolerancijos praradimas ir savęs atpažinimo sutrikimas lemia lėtinį uždegimą bei audinių destrukciją įvairiuose organuose. 

Autoimuninių ligų etiologijoje svarbūs tiek genetiniai, tiek aplinkos veiksniai. Pavyzdžiui, polinkį į šias ligas gali lemti tam tikri HLA antigenai ar genų variantai, reguliuojantys imuninės sistemos atsaką. Be to, infekciniai, toksiški bei psichosocialiniai veiksniai gali inicijuoti organizmo autoagresiją asmenims, turintiems atitinkamą genetinę predispoziciją. 

Pagrindiniai autoimuninių ligų patofiziologijos mechanizmai apima T limfocitų tolerancijos saviems antigenams sutrikimą, auto antikūnų susidarymą, uždegiminių citokinų kaupimąsi ir lėtinio uždegimo palaikymą. Dėl šių procesų pažeidžiami įvairūs audiniai ir organai, sutrinka jų struktūra ir funkcija.

Kliniškai autoimuninės ligos pasireiškia labai įvairiai - nuo nespecifinių simptomų, kaip nuovargis ir karščiavimas, iki konkrečių organų nepakankamumo požymių. Šių ligų diagnozė įprastai remiasi klinikiniais duomenimis, autoantikūnų ir kitų žymenų, specifinių ligai, radimu. Gydymui dažnai naudojami imunosupresantai, biologiniai preparatai, kurie slopiną pernelyg aktyvią imuninę sistemą ir mažina audinių pažeidimus. Prognozė priklauso nuo konkrečios formos ir sunkumo, tačiau dauguma šių ligų išlieka lėtinės.

Autoimuninių ligų poveikis nugaros skausmui

Autoimuninės ligos gali paveikti nugaros skausmą per uždegimo procesų ir audinių pažeidimo mechanizmus. Pavyzdžiui, sergant reumatoidiniu artritu, aktyvuojami T limfocitai, kurie pradeda atakuoti sąnario audinius, skatindami uždegiminių mediatorių, tokių kaip interleukinai, TNF alpha ir MMP fermentų, išsiskyrimą. Tai lemia sąnario kremzlės ir kaulo audinio destrukciją, skausmą, patinimą ir funkcijos sutrikimą. Jei šis procesas pažeidžia stuburo slankstelių sąnarius, gali atsirasti nugaros skausmas ir sustingimas.

Sergant sistemine raudonąja vilklige, susidaro autoantikūnai prieš įvairių audinių komponentus, įskaitant DNR. Šie imuniniai kompleksai nusėda sąnariuose bei kituose audiniuose, aktyvuoja uždegimą ir audinių pažeidimus. Be to, ši liga gali paveikti centrinę nervų sistemą, sukeldama skausmingus neuritus. 

Chrono liga žarnyne sukelia limfocitų, makrofagų ir žarnyno audinio sąveiką, lemiančią žarnų gleivinės uždegimą ir pažeidimus. Šis uždegimas gali išplisti ir į sąnarius bei nugaros nervus. 

Fibromialgija nėra autoimuninė liga, tačiau joje taip pat vyksta lėtinis žemo laipsnio uždegimas, galintis paveikti raumenis, sausgysles bei nervinius skausmo laidumo kelius. Tai lemia platų skausmą raumenyse ir nugaros skausmą.

Taigi, nors autoimuninių ligų mechanizmai skiriasi, daugeliu atvejų jos gali sukelti uždegimą stuburo ir aplinkinių audinių srityje, nervinių skausmo laidumo kelių jaudinimą, o tai dažniausiai pasireiškia kaip nugaros skausmas.

Nugaros skausmo prevencija ir autoimuninių ligų gydymas

Vienas iš svarbiausių sveikos gyvensenos patarimų, kuris gali turėti teigiamą poveikį pacientams kovojantiems su šiomis ligomis, yra kineziterapija.

Kineziterapija yra gydymo metodas, kuriame naudojami judesio, pratimų ir kitų fizinio aktyvumo formų principai siekiant pagerinti kūno funkcijas, judrumą ir sumažinti skausmą. Tai svarbu pacientams su autoimuninėmis ligomis, nes gali padėti sustiprinti raumenis, pagerinti sąnarių judrumą ir pagerinti bendrą fizinę būklę.

Kineziterapijos nauda pacientams su autoimuninėmis ligomis yra labai įvairi. Pratimai gali padėti sumažinti uždegimą sąnariuose ir raumenyse, kuris dažnai būna susijęs su nugaros skausmu. Be to, tinkamai suderinti pratimai gali padėti sustiprinti stuburą ir pagerinti stuburo stabilumą, kas ypač svarbu pacientams su autoimuninėmis ligomis, kurios paveikia sąnarius ir raumenis.

Kineziterapija taip pat gali padėti pacientams su autoimuninėmis ligomis sumažinti stresą ir įtampą, kuri dažnai gali pabloginti ligos simptomus. Tai gali padėti pagerinti paciento bendrą gyvenimo kokybę ir padėti jam lengviau valdyti susijusius simptomus.

Svarbu pažymėti, kad kineziterapija turi būti individualizuota kiekvienam pacientui atskirai, atsižvelgiant į jo sveikatos būklę, ligos sunkumą ir fizines galimybes. Tai gali apimti įvairias pratimų programas, nuo atpalaiduojančių pratimų iki stuburo stabilizavimo ir stiprinimo pratimų.

Kineziterapija gydo nugaros skausma kuri sukelia autoimunines ligos

Gydymo naujovės

Pagal naujausius tyrimus, ankiloziniam spondilito gydymui naudojami modernūs TNF inhibitoriai (pvz., adalimumabas, infliksimabas), IL-17 inhibitoriai (sekukinumabas, iksekizumabas) ir JAK inhibitoriai (tofacitinibas). Šie vaistai blokuoja uždegimą skatinančių citokinų veikimą. Be medikamentinio gydymo, kineziterapija, vandens procedūros ir šilumos terapija taip pat gali padėti sumažinti simptomus ir pagerinti funkcinius judesius.

2021 m. atliktas stebėjimo tyrimas parodė, kad net iki 60% šia liga sergančiųjų turi uždegimą ir žarnyne, o 10% išsivysto ir uždegiminė žarnyno liga. Mokslininkai ištyrė TNF inhibitoriaus adalimumabo poveikį 30-ies tokių pacientų mikrobiomai. Po 6 mėn. gydymo adalimumabu, daugumos tiriamųjų mikrobiomos grįžo į normalią būklę. Tų dalyvių, kurių mikrobiomos pasikeitė, taip pat sumažėjo ir pagrindinės ligos simptomai. 

Svarbu paminėti, kad kitų autoimuninių ligų, tokių kaip reumatoidinis artritas, vilkligė, Chrono liga ar fibromialgija, gydymas gali skirtis nuo spondilito gydymo.

Grįžti į tinklaraštį

Ar jums diagnozuota autoimuninė liga ir dėl to skauda nugarą?

Registruokitės konsultacijai mūsų kineziterapijos klinikoje šiandien, išsitirkite skausmų priežastis ir pradėkite gydymą iškart.







Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: