Protruzija

Kas yra protrūzija? Išsamus gidas pacientams

Protrūzija - kas tai?

Protrūzija yra medicininė būklė, kuri apibūdina tarpslankstelinių diskų išsikišimą ar išvaržą už normalių anatominių ribų, tačiau neprarandant vientisų ryšių su disko branduoliu (nucleus pulposus). Ši patologija dažniausiai pasireiškia juosmens ar kaklo stuburo srityse, kur yra didžiausia apkrova ir nuolatinė mechaninė įtampa.

Tarpslanksteliniai diskai yra sudaryti iš fibrozinio žiedo (annulus fibrosus), kuris gaubia želatinos branduolį (nucleus pulposus). Esant protuzijai, fibrozinis žiedas būna pažeidžiamas ir leidžia minkštajam branduoliui išsikišti už disko ribų, neprarandant vientisų ryšių su juo. Tai skiriasi nuo išvaržos (ekstruzijos), kai disko branduolys jau pilnai prasiveržia per fibrozinį žiedą ir praranda ryšį su juo.

Protruzijos Simptomai

Protruzijos simptomai visuomet yra tiesiogiai susiję su disko išvaržos lokacija bei dydžiu ir gali labai skirtis tarp individualių pacientų atvejų.

Skausmas pažeistoje srityje, kuris gali plisti į rankas ar kojas

Disko protrūzija sukelia aplinkinių nervų šaknelių suspaudimą ar dirginimą, dėl ko atsiranda skausmas. Jei protrūzija įvyksta juosmens stuburo srityje, skausmas paprastai plinta iš nugaros į vieną ar abu klubus, šlaunis, kelius, blauzdas, ar pėdas. Šis reiškinys, žinomas kaip radikulopatija ir kyla dėl nervų šaknų, einančių iš stuburo į kojas, suspaudimo.

Kaklo srities protrūzija gali sukelti skausmą, kuris plinta iš kaklo į pečius, rankas, ar pirštus. Skausmo pobūdis gali būti ūmus, deginantis, aštrus arba spaudžiantis. Dažnai pacientai aprašo šį skausmą kaip "elektros pojūtį" plintantį į galūnes.

Tirpimas, dilgčiojimas arba silpnumas galūnėse

Dėl nervų suspaudimo, kurį sukelia išvarža, gali atsirasti jautrumo praradimas, tirpimas, ar dilgčiojimas pažeisto nervo inervuotose srityse. Pvz., juosmens srities protrūzija gali sukelti tirpimo jausmą kojose ar pėdose, o kaklo srities – rankose ar pirštuose.

Silpnumas galūnėse yra dar vienas suspaustų nervų simptomas. Jis gali pasireikšti kaip sunkumas keliant koją arba ranką, daiktų laikymo arba rankos ar kojų kontrolės praradimas.

Judėjimo ribotumas pažeistoje srityje

Pacientai su stuburo protrūzija dažnai patiria judėjimo apribojimus dėl skausmo ir raumenų įtampos. Tai gali apsunkinti kasdienes veiklas, pvz., pasilenkimą, sėdėjimą ar stovėjimą. Kaklo srities protrūzija gali sukelti galvos pasukimo ar palenkimo apribojimus, o juosmens – lenkimo į priekį ar šoną ribojimus.

Jei pažeidimas yra kaklo srityje, gali atsirasti galvos skausmai ar skausmas peties srityje

Kaklo diskų protruzijos gali sukelti įvairius simptomus, įskaitant galvos skausmus, kurie dažnai lokalizuojasi pakaušyje. Skausmas gali plisti nuo kaklo iki pečių ir atgal į galvą, kartais sukeldamas į migreną panašius simptomus.

Pečių skausmas, atsirandantis dėl kaklo srities diskų išvaržos, paprastai yra susijęs su nervų šaknelių, kurios inervuoja pečių ir rankų raumenis, suspaudimu. Skausmas gali būti nuolatinis arba atsirasti tik tam tikrose padėtyse.

Medialinė protrūzija

Medialine protruzija

Medialinė protrūzija yra specifinis tarpslankstelinių diskų išvaržos tipas, kai diskas išsikiša tiesiai atgal, link stuburo kanalo, o ne šonine kryptimi. Ši išvaržos kryptis yra ypatingai svarbi, nes medialinė protrūzija tiesiogiai suspaudžia stuburo kanale esančias nervines struktūras, tokias kaip nugaros smegenys, ar nervų šaknelės (cauda equina).

Anatomiškai tarpslanksteliniai diskai yra sudaryti iš dviejų pagrindinių dalių: centrinio želė branduolio (nucleus pulposus) ir jį supančio fibrozinio žiedo (annulus fibrosus). Medialinės protruzijos atveju, dėl degeneracinių pokyčių, traumos ar kitų priežasčių, fibrozinis žiedas būna pažeidžiamas užpakalinėje dalyje, leidžiantis minkštajam branduoliui išsikišti tiesiai atgal, link stuburo kanalo, tačiau dar neprarandant ryšio su disko branduoliu.

Priklausomai nuo pažeidimo vietos, medialinė protrūzija gali sukelti skirtingus simptomus. Juosmens stuburo srityje (L1-L5) ši patologija dažniausiai paveikia nervų šaknis (cauda equina sindromas), sukelia skausmą, tirpimą, dilgčiojimą ar silpnumą apatinėse galūnėse, dubens organuose ar sėdmenyse. 

Kaklo stuburo dalyje (C1-C7) medialinė protrūzija gali spausti nugaros smegenis, sukeliant ne tik skausmą ir jutimų sutrikimus rankose, bet ir motorinės funkcijos pažeidimus, tokius kaip silpnumas ar net paralyžius.

Sunkesniais atvejais, kai medialinė protrūzija sukelia didelius neurologinius pažeidimus, tokius kaip žarnyno ar šlapimo pūslės kontrolės sutrikimus, progresuojantį silpnumą ar paralyžių, gali būti reikalinga skubi chirurginė intervencija. Dažniausiai atliekama operacija yra mikrodiskektomija, kurios metu yra pašalinamas išsikišęs disko fragmentas ir atlaisvinamos suspaustos nervinės struktūros.

Po chirurginio gydymo svarbi yra pooperacinė reabilitacija, apimanti kineziterapiją, ergoterapiją ir skausmo kontrolę. Pacientai turi laikytis fizinio aktyvumo apribojimų, vengti sunkių darbų ir taisyklingai atlikti paskirtas pratimų programas, siekiant optimalaus gijimo ir funkcijų atstatymo.

Ilgalaikėje perspektyvoje, pacientams su medialine protrūzija rekomenduojama keisti gyvenimo būdą, įtraukiant reguliarią fizinę veiklą, svorio kontrolę, metimą rūkyti ir ergonomiškas darbo sąlygas. Taip pat svarbu stebėti ligos eigą, atliekant reguliarius neurologinius tyrimus ir pakartotinius MRT tyrimus, siekiant įvertinti gydymo efektyvumą ir laiku pastebėti galimus pasikartojimus ar komplikacijas.

Protrūzija ir Ekstruzija

Disko būklės, vadinamos protrūzija ir ekstruzija, yra du skirtingi stuburo disko pažeidimo etapai, kurie gali sukelti skirtingus simptomus ir reikalauti skirtingų gydymo metodų. Šių būklių skirtumų supratimas yra svarbus tiek pacientams, tiek gydytojams, siekiant užtikrinti tinkamą diagnozę ir gydymą.

Protrūzija

Protrūzija yra pradinė disko degeneracijos stadija, kurioje disko želė pavidalo branduolys (pulposus nucleus) išlieka savo vietoje, bet disko pluoštinė kapsulė (anulus fibrosus) išsikiša už savo įprastų ribų. Ši būklė dažniausiai sukelia diskų išvaržos pradžios simptomus, tokius kaip nugaros ar kaklo skausmas, bet neretai gali būti ir besimptomė.

Protruzijos atveju disko pluoštinė kapsulė ištempiama, bet dar nepraplyšta. Disko išsikišimas paprastai yra simetriškas ir neviršija 180 laipsnių. Svarbu pabrėžti, kad nors protrūzija gali sukelti aplinkinių nervų šaknų arba stuburo kanalo suspaudimą, dažnai ji yra stabilios būklės ir gali būti valdoma konservatyviais gydymo metodais.

Ekstrūzija

Ekstruzija yra jau pažengusios disko degeneracijos etapas ir yra laikoma rimtesne būkle nei protrūzija. Ekstruzijos atveju, disko pluoštinė kapsulė plyšta, o želė pavidalo branduolys yra išstumiamas iš savo įprastos vietos. Skirtingai nuo protruzijos, ekstruzijoje disko branduolio medžiaga gali visiškai atsiskirti nuo disko ir migruoti į stuburo kanalą arba išorinę disko dalį.

Ekstruzija gali sukelti labai stiprų skausmą, intensyvų nervų suspaudimą ir rimtesnes neurologines komplikacijas, tokias kaip raumenų silpnumas, jautrumo praradimas ar net paralyžius, priklausomai nuo suspaudimo vietos ir masto. Ekstruzijos gydymas gali reikalauti gerokai agresyvesnių metodų, įskaitant injekcijas ar chirurginę intervenciją, ypač jei konservatyvūs metodai neduoda rezultatų.

Kaklo protrūzija

Kaklo protrūzija yra specifinė tarpslankstelinių kaklo diskų išvaržos forma, pasireiškianti kaklo stuburo (C1-C7) srityje. Ši patologija atsiranda, kai dėl degeneracinių pokyčių, traumos ar kitų priežasčių pažeidžiamas disko fibrozinis žiedas, leidžiantis disko branduoliui išsikišti už savo normalių ribų.

Kaklo protrūzija gali sukelti įvairius neurologinius simptomus, priklausomai nuo pažeidimo vietos ir nervų šaknelių ar nugaros smegenų suspaudimo laipsnio. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra:

  • Kaklo skausmas - lokalus skausmas kaklo srityje, kuris gali būti bukas ar aštrus, sustiprintas tam tikrose pozose ar judesių metu.
  • Radikulopatija - skausmas, tirpimas, dilgčiojimas ar silpnumas rankose, atsirandantis dėl atitinkamų nervų šaknų suspaudimo. Priklausomai nuo pažeistos nervų šaknies, simptomai gali pasireikšti skirtingose rankų dalyse (pvz., nykštyje, smiliuje ar dilbyje).
  • Mielopatija - nugaros smegenų suspaudimo simptomai, tokie kaip silpnumas ar nejautra rankose ir kojose, koordinacijos sutrikimai, žarnyno ar šlapimo pūslės disfunkcija.
  • Judėjimo sutrikimai - skausmas ar sąstingis kaklo judesių metu, sumažėjusi kaklo judesių amplitudė.
  • Galvos skausmai - dėl nervų šaknelių sudirginimo ar raumenų įtampos atsirandantys galvos skausmai, dažnai pasireiškiantys kaklo ir pakaušio srityje.

Nugaros protrūzija

Nugaros protrūzija dažniausiai pasireiškia juosmens stuburo (L1-L5) srityje, nors gali atsirasti ir kitose stuburo dalyse. 

Nugaros protrūzija taip pat sukelia įvairius simptomus, priklausomai nuo pažeidimo vietos ir nervų suspaudimo laipsnio. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra:

  • Nugaros skausmas - lokalus skausmas juosmens, ar kryžkaulio srityje, kuris gali būti bukas, aštrus ar spazmingas, sustiprintas tam tikrose pozose ar judesių metu.
  • Šaudantis skausmas - skausmas, plintantis iš nugaros į sėdmenis, šlaunis, blauzdas, ar pėdas, dažnai lydimas tirpimo, dilgčiojimo ar silpnumo pojūčio.
  • Neurologiniai simptomai - kojų silpnumas, refleksų pokyčiai, jutimų sutrikimai ar šlapimo pūslės bei žarnyno disfunkcija, atsirandantys dėl nervų šaknų ar nugaros smegenų suspaudimo.
  • Judėjimo sutrikimai - skausmas ar sąstingis judesių metu, sumažėjusi juosmens judesių amplitudė, pasunkėjęs atsistojimas ar atsisėdimas.
  • Padidėjęs skausmas kosint, čiaudint ar stanginantis, dėl padidėjusio slėgio stuburo kanale.

Protrūzijos Gydymas

Protruzijos gydymas yra kompleksinis ir dažnai reikalauja integruoto požiūrio, siekiant sumažinti skausmą, uždegimą ir pagerinti paciento judėjimą.

Protruzijos gydymas

Poilsis ir Skausmo Malšinimas

Pirmasis protruzijos gydymo etapas dažniausiai apima poilsį ir skausmo kontrolę. Svarbu suteikti pažeistai stuburo daliai laiko atsigauti, išvengiant intensyvių fizinių veiklų, kurios gali pabloginti būklę. Poilsis, vis dėl to, neturėtų būti ilgalaikis, nes per daug gulėjimo gali sukelti raumenų nusilpimą ir sumažinti judesių amplitudę.

Skausmo malšinimui gali būti naudojami šalti arba karšti kompresai, kurie padeda mažinti vietinį uždegimą ir skausmą. Taip pat gali būti skiriami skausmą malšinantys vaistai, tokie kaip paracetamolis ar ibuprofenas, kurie padeda kontroliuoti skausmo simptomus.

Kineziterapija

Kineziterapija yra viena pagrindinių protruzijos gydymo dalių. Jos tikslas – sustiprinti stuburo raumenis, pagerinti lankstumą ir sumažinti skausmą. Kineziterapeutas gali rekomenduoti tam tikrus pratimus, kurie padės atkurti stuburo judėjimo diapazoną ir sustiprins nugaros bei pilvo raumenis, taip sumažinant spaudimą stuburo diskams.

Pratimai turėtų būti atliekami reguliariai, bet atsargiai, vengiant per didelio krūvio pažeistai sričiai. Taip pat gali būti naudojamos papildomos terapijos metodikos, pvz., manualinė terapija, ultragarsas arba elektroterapija, siekiant pagerinti gydymo rezultatus.

Nesteroidiniai Uždegimą Mažinantys Vaistai

Vaistai, tokie kaip ibuprofenas ar naproksenas, yra plačiai naudojami uždegimo ir skausmo mažinimui. Jie gali būti ypač efektyvūs mažinant stuburo išvaržų sukeliamą skausmą ir uždegimą. Tačiau šių vaistų vartojimas turėtų būti ribotas ir kontroliuojamas, nes ilgalaikis jų vartojimas gali sukelti šalutinius poveikius, pvz., virškinimo trakto ar širdies ir kraujagyslių problemas.

Steroidinės Injekcijos

Steroidinės injekcijos, įšvirkščiamos tiesiai į pažeistą vietą, gali būti naudojamos esant labai stipriam skausmui ir uždegimui, kurį sunku kontroliuoti kitais metodais. Šios injekcijos gali greitai sumažinti uždegimą ir skausmą, bet jų poveikis dažniausiai yra laikinas. Be to, steroidų injekcijų skaičius turi būti ribojamas dėl galimų šalutinių poveikių.

Chirurginė intervencija

Chirurgija paprastai laikoma paskutine protrūzijos gydymo galimybe ir naudojama tik sunkiais atvejais, kai kiti gydymo metodai nepasiteisina. Operacija būna reikalinga, jei diagnozuojamas stiprus ir ilgalaikis nervų suspaudimas, kuris sukelia stiprų skausmą, raumenų silpnumą ar kitus rimtus neurologinius simptomus. Chirurginės procedūros, tokios kaip diskektomija ar laminektomija, gali būti atliekamos siekiant pašalinti spaudžiančią disko medžiagą ir tokiu būdu palengvinti spaudimą nervams.

Dažniausiai užduodami kausimai

Kas yra Plataus Pagrindo Protrūzija?

Plataus pagrindo protrūzija yra specifinė tarpslankstelinių diskų išvaržos forma, kai disko išsikišimas plinta plačia baze aplink visą ar didžiąją disko aplinkos dalį, o ne lokalizuojasi vienoje vietoje. Ši išvaržos forma skiriasi nuo lokalios protrūzijos, kai diskas išsikiša tik vienoje apibrėžtoje vietoje.

Plataus pagrindo protrūzija atsiranda dėl degeneracinių disko pokyčių, kai fibrozinis žiedas (annulus fibrosus) susilpnėja ir nebeišlaiko disko branduolio (nucleus pulposus) savo įprastinėse ribose. Dėl to diskas išplinta į šalis, išsikišdamas už slankstelių ribų. Šis procesas dažnai yra laipsniškas ir susijęs su senėjimu, tačiau gali būti paspartintas traumos, netaisyklingos laikysenos ar genetinių veiksnių.

Ką reiškia diagnozės įrašas “Protrūzija L4-L5”?

Diagnozė “Protrūzija L4-L5” reiškia, kad tarpslankstelinių diskų išvarža atsirado tarp ketvirtojo (L4) ir penktojo (L5) juosmens slankstelių. Ši sritis yra dažna protrūzijų vieta, nes juosmens stuburas patiria didžiausią apkrovą ir yra labai judrus, todėl diskai greičiau dėvisi ir yra labai pažeidžiami.

L4-L5 segmentas yra svarbus biomechaninis stuburo vienetas, nes per jį eina didieji nugaros ir kojų nerva, tokie kaip šlauninis ir sėdimasis nervai. Dėl šios priežasties protrūzija L4-L5 lygyje gali sukelti reikšmingus nugaros ir kojų simptomus, priklausomai nuo išvaržos dydžio, krypties ir spaudžiamų nervų struktūrų.

Ką reiškia “Protrūzija L4-S1”?

Protrūzija L4 S1 yra terminas, nurodantis disko išvaržą tarp ketvirtojo juosmens (L4) ir pirmojo sakralinio (S1) slankstelio. Tai yra viena iš dažniausių disko protruzijų vietų, kuri gali sukelti juosmens ir apatinės nugaros dalies skausmą, taip pat simptomus, panašius į išalgiją, pvz., skausmą, tirpimą, silpnumą arba dilgčiojimą, kurie plinta iš nugaros į vieną ar abu kojas.

L4-S1 segmentas yra labai svarbus dėl jo apkrovos ir judrumo, ypač sėdint ir lenkiantis. Disko protrūzija šioje vietoje gali suspausti nervų šaknis, įskaitant išalginį nervą, kuris eina per koją iki pėdos. 

Kas yra protrūzija ties C5-C6 slanksteliais?

Protrūzija ties C5-C6 slanksteliais yra būklė, kuomet disko medžiaga išsikiša tarp penktojo ir šeštojo kaklo stuburo slankstelių. Ši protrūzija yra labai svarbi, nes ji gali suspausti šioje vietoje esančias nervų šaknis arba net centrinius stuburo smegenų struktūras, sukeldama skausmą ir diskomfortą kakle, taip pat rankose.

Pacientai, turintys šią protrūziją, gali skųstis kaklo skausmu, galvos skausmais, rankų tirpimu, jėgos sumažėjimu ar skausmu, kuris spinduliuoja iš kaklo į pečius, rankas, ar pirštus.

Ar pavojinga protrūzija ties C6-C7?

Protrūzija ties C6-C7 yra būklė, kai disko medžiaga išsikiša tarp šeštojo ir septintojo kaklo stuburo slankstelių. Ši vieta yra labai jautri, nes čia esantys nervai kontroliuoja rankų ir pirštų jėgą bei jautrumą. Protrūzija šioje vietoje gali sukelti ne tik skausmą, bet ir funkcinius sutrikimus, pavyzdžiui, rankų silpnumą, judėjimo apribojimus ar net specifinės srities jautrumo praradimą.

Nors protrūzija ties C6-C7 savaime nėra laikoma pavojinga, ji gali sukelti reikšmingus simptomus, kurie paveikia pacientų kasdienę veiklą. Esant stipriam ar ilgalaikiam nervų suspaudimui, gali prireikti intensyvesnių gydymo metodų, įskaitant chirurgiją. Vis dėlto, dauguma atvejų gali būti sėkmingai valdomi naudojant konservatyvius gydymo metodus.

Grįžti į tinklaraštį

Kamuoja stuburo ar kaklo protrūzija?

Mes galime jums padėti. Patyrę mūsų klinikos kineziterapeutai sudarys individualų gydymo planą ir sumažins skausmus.




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: