Menstruaciju sukeltas nugaros skausmas moterims

Ką daryti, jei menstruacijos sukelia nugaros skausmus?

Menstruacijos – tai natūralus moters kūno procesas, kurio metu atmetamas gimdos vidinis sluoksnis, vadinamas endometriumu. Nors tai normali moters reprodukcinės sistemos dalis, menstruacijos gali sukelti įvairių nepatogumų, įskaitant nugaros skausmą. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip menstruacijos gali sukelti nugaros skausmą ir kokie gydymo būdai yra veiksmingi.

Menstruacijų sukeltas nugaros skausmas: priežastys

  • Prostaglandinų išsiskyrimas: Menstruacijų metu išsiskiriantys prostaglandinai (ypač PGF2α ir PGE2) sukelia miometriumo (gimdos raumenų sluoksnio) spazmus. Šie spazmai sukelia audinių išemiją ir hipoksiją ir paliečia skausmo receptorius, o pastarieji sukelia diskomfortą ir skausmą, plintantį iki apatinės nugaros dalies. Tai dažnai vadinama visceralinio skausmo perkėlimo fenomenu, kuomet vidaus organų skausmas jaučiamas kitose kūno vietose.
  • Hormoniniai pokyčiai: Estrogeno ir progesterono hormonų svyravimai menstruacinio ciklo metu daro įtaką ne tik reprodukcinei sistemai, bet ir visai kaulų ir raumenų sistemai. Estrogeno lygio svyravimai gali paveikti raiščių ir sausgyslių elastingumą, o progesterono lygio svyravimai – raumenų tonusą. Tai gali sukelti raumenų įtampą ir sąnarių nestabilumą, o tai savo ruožtu sukelia nugaros skausmą.
  • Pozicijos ir laikysenos pokyčiai: Menstruacijų metu moterys, patiriančios dismenorėją (skausmingas menstruacijas), gali nejučia keisti savo laikyseną ar kūno padėtį, siekdamos palengvinti pilvo skausmą. Tai gali sąlygoti neteisingą raumenų apkrovą ir įtampą nugaros srityje, o ilgainiui – struktūrinius stuburo ar kitus pokyčius ir skausmą.
  • Endometriozė: Būklė, kai endometriumo ląstelės auga už gimdos ribų, gali paveikti dubens, pilvo ir apatinės nugaros dalies struktūras. Endometriozės sukelti audiniai reaguoja į menstruacinio ciklo hormonų pokyčius, sukelia uždegimą, fibrozę ir raiščių bei raumenų patempimus, kas gali sukelti nugaros skausmą.

Menstruacijos, iklotai

Gydymo būdai menstruacijų sukeltam nugaros skausmui

  • Vaistai nuo skausmo: Nespecifiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui, ibuprofenas ir naproksenas, veikia kaip ciklooksigenazės (COX) inhibitoriai, mažinantys prostaglandinų sintezę. Prostaglandinai yra lipidų junginiai, kurie sukelia uždegimą ir skausmą. Tokie vaistai sumažina šių junginių koncentraciją, taip efektyviai mažindami skausmą ir uždegimą. Ibuprofeno ir naprokseno vartojimas yra viena iš pagrindinių farmakologinių metodikų, skirtų menstruacinio skausmo, įskaitant nugaros skausmą, malšinimui.
  • Šiltos vonios ar šildymo pagalvėlės: Šilumos terapija yra labai efektyvus būdas atpalaiduoti įtemptus raumenis ir pagerinti kraujotaką skausmingose vietose. Tai sukelia raumenų relaksaciją ir skausmo mažėjimą. Šiluma taip pat gali padėti mažinti vidinius gimdos spazmus, dėl kurių atsiranda nugaros skausmai.
  • Mankšta ir tempimo pratimai: Reguliari fizinių pratimų programa, įskaitant tempimo ir stiprinimo pratimus, gali padėti stiprinti nugaros ir pilvo raumenis, taip užtikrinant geresnę kūno paramą ir mažinti nugaros skausmų atsiradio riziką. Mankšta taip pat pagerina bendrą raumenų ir raiščių lankstumą bei jų atsparumą stresui.
  • Hormoniniai kontraceptikai: Hormoniniai kontraceptikai, pavyzdžiui, kombinuoti kontraceptikai, taip pat gali padėti reguliuoti menstruacinį ciklą ir sumažinti su juo susijusio skausmo intensyvumą. Jie veikia sumažindami endometriumo augimą ir stabilizuodami hormonų lygius, kurie gali būti atsakingi už skausmingus menstruacinius simptomus.
  • Alternatyvios terapijos: Akupunktūra, joga ir masažas yra populiarios alternatyvios terapijos, kurios gali padėti mažinti menstruacijų sukeltą nugaros skausmą. Akupunktūra gali padėti moduliuoti skausmo pojūčius ir pagerinti nervų sistemos veiklą. Joga padeda pagerinti lankstumą, sumažinti raumenų įtampą ir skatina atsipalaidavimą. Masažas gerina kraujotaką ir raumenų būklę, taip pat mažina stresą ir skausmą.

Šių metodų efektyvumas gali skirtis priklausomai nuo individualių moters fiziologinių ypatybių ir nugaros skausmo priežasčių. Svarbu paminėti, kad prieš pradedant bet kokį gydymo kursą rekomenduojama pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Kineziterapijos nauda gydant menstruacijų sukeltą nugaros skausmą

Kineziterapija, arba judesio terapija, gali būti labai svarbus elementas gydant menstruacijų sukeltą nugaros skausmą. Ji apima įvairius judesius ir pratimus, kurie skirti stiprinti raumenis, gerinti lankstumą ir sumažinti skausmą. Mūsų kineziterapijos klinikoje dirbantys specialistai yra aukštos kvalifikacijos savo srities profesionalai, turintys gilias žinias apie raumenų ir skeleto sistemas ir jos veikimo ypatumus, ypač susijusius su menstruacinio ciklo sukeltomis problemomis.

Kineziterapija gydo nugaros skausmus atsiradusius del menstruaciju

Kineziterapijos privalumai:

  • Raumenų stiprinimas ir stabilumas: Individualiai pritaikyta pratimų programa padeda stiprinti nugaros, pilvo ir dubens dugno raumenis. Stiprūs raumenys užtikrina geresnę kūno paramą stuburui ar kitoms probleminėms vietoms ir tokiu būdu mažina nugaros skausmą.
  • Lankstumo ir judesių amplitudės gerinimas: Tempimo pratimai ir judesio terapija pagerina raumenų ir raiščių lankstumą. Tai yra svarbu norint išvengti raumenų įsitempimo ir skausmų, ypač menstruacijų metu.
  • Laikysenos koregavimas: Kineziterapeutai dirba su pacientėmis, siekdami pagerinti jų laikyseną ir mokina, kaip tinkamai atlikti kasdienes užduotis išlaikant taisyklingą laikyseną. Tai yra ypač svarbu, nes netinkama laikysena gali sukelti ar paaštrinti jau esamą nugaros skausmą.
  • Individualus požiūris: Kiekvienai pacientei yra sudaromas asmeninis pratimų planas atsižvelgiant į jos individualias sveikatos problemas, fizinę būklę ir skausmo lygį.
  • Skausmo valdymas: Kineziterapija padeda ne tik mažinti esamą skausmą, bet ir moko pacientes kaip valdyti skausmą ateityje, įskaitant įvairias atsipalaidavimo ir kvėpavimo technikas.

Mūsų klinikoje kineziterapeutai nuolat tobulina savo žinias ir įgūdžius, kad galėtų suteikti aukščiausios kokybės paslaugas, atsižvelgiant į naujausius mokslinius tyrimus ir praktikos gaires. Jų tikslas - ne tik gydyti esamas problemas, bet ir užkirsti kelią jų atsiradimui ateityje, taip gerinant moterų gyvenimo kokybę.

Grįžti į tinklaraštį

Ar jums skauda nugarą ciklo metu?

Kreipkitės į mūsų kineziterapijos kliniką ir sužinokite kaip palengvinti ar visiškai pašalinti menstruacijų sukeliamą nugaros skausmą jau dabar.




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: