Nestumo testas

Skausmas Juosmens Srityje Nėštumo Laikotarpiu: Ką Reikia Žinoti?

Nėštumas – tai stebuklingas laikotarpis moters gyvenime, tačiau kartu jis gali atnešti ir įvairių sveikatos iššūkių. Vienas iš dažniausių nėščiųjų skundų – skausmas juosmens srityje. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip nėštumas gali paveikti juosmens sritį ir sukelti nugaros skausmą, taip pat pateiksime patarimus, kaip su šia problema galima kovoti.

Nėštumo Metu Įvykstantys Pokyčiai

Nestumas

Fiziologiniai ir Hormoniniai Pokyčiai

Nėštumas yra kompleksinis fiziologinis procesas, kurio metu moters kūnas patiria gausybę adaptacinių pokyčių. Vieni iš svarbiausių – hormoniniai pokyčiai. Nėštumo metu padidėja kai kurių hormonų, tokių kaip estrogenų, progesterono ir relaksino, gamyba. Šie hormonai atlieka svarbų vaidmenį nėštumo eigoje ir paruošia moters kūną būsimam gimdymui.

Relaksinas, ypač, yra hormonas, kuris padidina sąnarių ir raiščių elastingumą. Šis hormonas yra būtinas normaliam gimdymo procesui, nes jis padeda atpalaiduoti gimdos kaklelį bei dubens raiščius. Tačiau relaksino poveikis nėra lokalizuotas tik dubens srityje – jis veikia visus kūno raiščius, įskaitant ir tuos, kurie yra svarbūs nugaros stabilumui ir funkcijai. Dėl šios priežasties relaksinas gali būti vienas iš veiksnių, dėl kurių nėštumo metu didėja rizika patirti nugaros skausmą.

Svorio ir Kūno Centro Pasikeitimai

Nėštumo metu moters kūno masė ir jos pasiskirstymas keičiasi. Augantis vaisius ir gimda sukelia svorio centro pasislinkimą į priekį. Tai verčia moterį keisti laikyseną, kad išlaikytų pusiausvyrą, o tai savo ruožtu didina spaudimą apatinei nugaros daliai. 

Šis fenomenas vadinamas gravitacinio centro pasikeitimu. Kai svorio centras pasislenka į priekį, tai sukelia padidėjusią krūvį juosmens stuburo segmentuose. Šis reiškinys yra žinomas kaip nėščiųjų lordozė – padidėjęs išlinkimas juosmens srityje.

Šis padidėjęs lordozės laipsnis gali sukelti arba sustiprinti nugaros skausmą, nes jis padidina įtampą nugaros raumenyse ir gali sukelti biomechaninius pokyčius stuburo srityje. Tai gali lemti raumenų disbalansą ir perkrovą, dėl kurių atsiranda skausmas.

Be to, šie pokyčiai gali turėti įtakos intervertebraliniams stuburo diskams, kurie yra tarp stuburo slankstelių ir veikia kaip amortizatoriai. Padidėjęs spaudimas gali sukelti disko degeneraciją ar protrūkį, dėl ko atsiranda nervų šaknelių suspaudimas, sukeliantis radikulopatiją - skausmą, plintantį iš nugaros į kojas.

Nugaros Skausmo Etiologija Nėštumo Metu

Nėščiųjų nugaros skausmas gali būti susijęs su keliais patologiniais procesais vykstančiais vienu metu. Vienas iš jų – miofascialinis skausmas, kuris atsiranda dėl raumenų įtampos ir fascijos įsitempimo. Kita galima priežastis – sąnarių nestabilumas, kurį sukelia hormoniniai pokyčiai, ypač relaksino veikimas. Be to, galima diskutuoti ir apie nervų suspaudimą dėl biomechaninių kūno pokyčių.

Dėl šių ir kitų sąlygų, reikalingas individualus požiūris į kiekvienos nėščiosios sveikatos priežiūrą, atsižvelgiant į skirtingus rizikos veiksnius ir patiriamus simptomus. Svarbu, kad nėščiosios būtų informuotos apie šiuos pokyčius ir galimus jų sukeliamus nepatogumus, taip pat apie būdus, kaip šiuos nepatogumus suvaldyti.

Naujagimis

Papildomas Svoris ir jo Poveikis

Augantis vaisiaus ir gimdos svoris taip pat daro didelę įtaką nugaros skausmams. Papildomas svoris didina krūvį ant juosmens stuburo ir raumenų, ypač erector spinae raumenų, kurie yra atsakingi už tiesų stuburo išlaikymą. Tai gali sukelti raumenų pervargimą ir skausmą, ypač ilgesnio stovėjimo ar sėdėjimo metu.

Skausmo Juosmens Srityje Valdymas Nėštumo Metu

Kineziterapija ir Pratimai

Efektyvus būdas suvaldyti nugaros skausmą nėštumo metu yra kineziterapija ir specialiai parinkti pratimai. Kineziterapija apima individualiai suderintus pratimus, kurie padeda stiprinti nugaros, pilvo ir dubens dugno raumenis. Tai yra ypač svarbu, nes stiprūs pilvo raumenys padeda palaikyti augančią gimdą ir mažina spaudimą juosmens stuburui.

Pratimų programos, įskaitant lankstumo ir stabilumo pratimus, yra skirtos pagerinti raumenų pusiausvyrą ir mažinti įtampą juosmens srityje. Kėgelio pratimai, kurie stiprina dubens dugno raumenis, yra ypač svarbūs nėštumo ir gimdymo metu. Šie pratimai gali padėti išvengti ar sušvelninti įvairių nelaikymo problemų naštą ir sumažinti gimdos prolapsą.

Ergonomiška Laikysena

Teisingos laikysenos išlaikymas yra itin svarbus nėštumo metu siekiant suvaldyti ar išvengti nugaros skausmo. Ergonomiška laikysena apima tiesų stuburą sėdint, tinkamą kėdės ir darbo vietos aukštį, bei aktyvų ir teisingą stovėjimo padėtį. Rekomenduojama naudoti ergonomines kėdes ir padėklus kojoms, siekiant sumažinti nugaros apkrovą.

Avalynės Svarba

Patogi, žema pakulne avalynė sumažina spaudimą nugarai ir palaiko teisingą laikyseną. Aukšti kulniukai yra nerekomenduojami, nes jie gali sutrikdyti natūralų svorio pasiskirstymą ir padidinti spaudimą nugaros apatinėje dalyje.

Poilsis ir Svorio Kontrolė

Pakankamas poilsis ir svorio kontrolė yra esminiai veiksniai, padedantys išvengti ar mažinti nugaros skausmą nėštumo metu. Svarbu laikytis subalansuotos mitybos, siekiant išvengti per didelio svorio priaugimo, kuris dar labiau apkrauna nugaros raumenis.

Masažai ir Akupunktūra

Masažai gali padėti atpalaiduoti įtemptus nugaros raumenis ir pagerinti kraujotaką, tuo pačiu mažinant skausmą. Akupunktūra yra dar vienas alternatyvus metodas, kuris, pagal kai kuriuos tyrimus, gali būti efektyvus nugaros skausmo malšinime. Ši procedūra stimuliuoja nervų galūnes ir gali padėti blokuoti skausmo signalus.

Kreipimasis į Sveikatos Priežiūros Specialistą

Svarbu pabrėžti, kad bet kokiu atveju, kai nugaros skausmas tampa intensyvus ar trukdo kasdieninėms veikloms, reikia kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Gydytojas gali įvertinti būklę ir, jei reikia, paskirti papildomą gydymą, tokią kaip fizioterapija arba tinkami vaistai, atsižvelgiant į nėščiosios sveikatos būklę ir nėštumo eigą.

Kineziterapeutė Indrė Kirklytė

Moterų kineziterapeutė Indrė Kirklytė

Grįžti į tinklaraštį

Skauda ties juosmeniu nėštumo laikotarpiu?

Mūsų kineziterapeutės gali jums padėti sustiprinti kūną ir sumažinti skausmus, Registruokitės vizitui mūsų kineziterapijos klinikoje jau dabar!




Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: