Stuburo isvarzos gydymas kineziterapijos klinikoje

Sėkmingas Stuburo Išvaržos Gydymas: Ką Reikia Žinoti?

Stuburo išvarža yra labai dažna nugaros ligų priežastis, pasireiškianti dėl tarpslankstelinio disko pažeidimų. Tai įvyksta, kai disko branduolio minkštoji dalis (nucleus pulposus) išsikiša pro išorinį standųjį disko rangą (anulus fibrosus). Šio proceso rezultatas vadinamas disko išvarža. Ji dažniausiai atsiranda dėl disko senėjimo, traumų, padidėjusio kūno svorio ar kitų veiksnių. Disko išvarža gali spausti šalia esančius nervinius audinius ir sukelti stiprų nugaros skausmą, tinimą, silpnumą kojose bei kitus simptomus.

Išvaržos gydymas priklauso nuo jos dydžio, simptomų sunkumo ir kitų veiksnių. Pradiniai gydymo būdai apima poilsį, nestiprius skausmą malšinančius vaistus, kineziterapiją. Esant sunkesniems simptomams, gali būti skiriama epidurinė steroidų injekcija ar chirurginis gydymas – mikrodiskektomija ar kitos procedūros. Gydymas turi būti individualizuotas, įvertinant kiekvieno paciento būklę, amžių, disko pažeidimo pobūdį. Tikslingas medikų komandos bendradarbiavimas užtikrina efektyviausią išvaržos gydymo strategiją ir pagerina gydymo rezultatus.

Stuburo išvarža: kaip gydyti?

Kineziterapija, arba fizinė terapija, yra vienas pagrindinių įvairių stuburo išvaržų gydymo komponentų. Ši terapija skirta atkurti funkcinį pajėgumą, sumažinti skausmą ir gali sustabdyti būklės progresavimą. Kineziterapijos programą būtina sudaryti atlikus išsamų paciento biomechanikos ir funkcinių galimybių įvertinimą. Būtina atsižvelgti į konkrečios tarpslankstelinės išvaržos lokalizaciją, dydį bei sukeltus neurologinius simptomus. 

Pagal nustatytus funkcinius sutrikimus ir judesių apribojimus parenkami tikslingi fiziniai pratimai. Pratimų kompleksai pritaikomi prie ligonio fizinės būklės ir tolerancijos. Mankštos metu svarbu išlaikyti taisyklingą laikyseną, vengti judesių, provokuojančių skausmą. Kineziterapijos užduotis - pagerinti nugaros raumenų jėgą ir ištvermę, sąnarių judrumą, koordinaciją, bei pusiausvyrą.

Kineziterapijos metu atliekami specifiniai tempimo, stiprinimo ir stabilizuojantys pratimai stuburo, dubens ir pilvo raumenims. Taip pat lavinama pusiausvyra ir koordinacija. Pratimų kompleksai pritaikomi individualiai, laipsniškai didinant krūvį. Mankštinantis, svarbu neperžengti savo skausmo toleravimo ribos. Kineziterapija taip pat padeda stiprinti pažeistos srities raumenis, gerinti jų elastingumą, padidinti judesių amplitudę ir malšinti skausmą dėl sumažėjusio spaudimo nervams. Visa tai pagerina stuburo biomechaniką ir leidžia grįžti prie įprastos fizinės veiklos. Todėl kineziterapija ir yra neatsiejama kompleksinio stuburo išvaržų gydymo dalis.

Skirtingos kineziterapijos metodikos gali turėti didelę reikšmę gydant įvairių lokalizacijų stuburo išvaržas, ypač lumbosakralinės srities (L4-L5, L5-S1) tarpslankstelinių diskų išvaržas, kurios dažniausiai ir sukelia radikulopatinius simptomus, tokius kaip, išalgiją.

Kineziterapiniai pratimai stuburo išvaržai gydyti

Kineziterapijos metu atliekami specifiniai pratimai, kurie gali būti suskirstyti į šias pagrindines grupes:

  • Nugaros ir pilvo raumenų stiprinimas. Atliekami įvairūs izometriniai ir dinaminiai pratimai stiprinti giliuosius nugaros raumenis (multifidus, erector spinae), tiesioginius ir įstrižinius pilvo raumenis. Šie raumenys sudaro dubens ir apatinės nugaros dalies stabilizuojantį „korsetą“, kuris palaiko tinkamą stuburo padėtį ir mažina apkrovą pažeistam tarpslanksteliniam diskui bei šakniniams nervams. Pratimų pavyzdžiai: atsiklaupimai ant keturių, pilvo preso pratimai, klubų tempimas.
Nugaros ir pilvo raumenų stiprinimas
  • Lankstumo didinimas. Atliekami švelnūs tempimo pratimai nugaros, krūtinės, kojų raumenims. Tai gali padėti pagerinti stuburo judesių amplitudę, sumažinti raumenų įtampą, palengvinti skausmą. Pratimų pavyzdžiai: švelnus stuburo lenkimas į priekį, užpakalį, šonus, taip pat raumenų tempimas.
Lankstumo didinimas
  • Pozicijos ir laikysenos koregavimas. Mokoma taisyklingos laikysenos stovint, sėdint, gulint, keliant įvairius daiktus. Teisinga kūno pozicija ir judesių atlikimo technika yra itin svarbi norint neperkrauti pažeisto stuburo segmento. Taip pat mokoma kaip tinkamai gulėti, kad būtų išvengta spaudimo disko išvaržai.
Pozicijos ir laikysenos koregavimas
  • Koordinacijos ir pusiausvyros lavinimas. Tai padeda pagerinti bendrą kūno valdymą ir stabilumą. Gali būti naudojami įvairūs balansavimo pratimai ant nestabilių paviršių.
Koordinacijos ir pusiausvyros lavinimas
  • Aerobika. Lengvi aerobiniai pratimai, pvz., vaikščiojimas, plaukimas, dviračio mynimas, padeda sustiprinti raumenis, pagerina kraujotaką ir metabolizmą.
Aerobika

Stuburo išvaržos operacija

Stuburo išvaržų chirurginis gydymas gali būti atliekamas įvairiomis minimaliai invazinėmis ar atviromis operacijomis, priklausomai nuo išvaržos dydžio, lokalizacijos ir klinikinių simptomų sunkumo. Dažniausiai atliekamos tokios procedūros:

  • Mikrodiskektomija – pašalinama išsikišusi disko dalis per nedidelį pjūvį. Tai viena dažniausių operacijų dėl išvaržų, sukeliančių stiprų skausmą ir neurologinius sutrikimus. 
  • Perkutaninė lazerinė diskektomija – naudojant rentgeno spindulius į diską įvedamas plonas zondas ir lazeriu susmulkinama pulposa, sumažinant spaudimą nervams.
  • Diskoplastika – į išvaržos vietą įleidžiama speciali medžiaga, kuri sutvirtina diską iš vidaus ir sumažina išvaržą. 
  • Spondilodezė – sujungiami keli stuburo slanksteliai, ribojant jų judėjimą ir stabilizuojant pažeistą sritį. 
  • Dirbtinio disko implantacija – pašalinus pažeistą diską, į jo vietą implantuojamas dirbtinis diskas.
  • Stabilizuojančių konstrukcijų implantacija – implantuojami įtvarai arba atliekamas destabilizuotų slankstelių surišimas, siekiant sustiprinti ir stabilizuoti pažeistą stuburo segmentą.

Reabilitacija po stuburo išvaržos operacijos

Reabilitacija po stuburo išvaržos chirurginio gydymo yra neatsiejama gydymo proceso dalis, užtikrinanti sėkmingą paciento atsigavimą, funkcinių gebėjimų atkūrimą ir padedanti išvengti galimų komplikacijų bei atkritimų ateityje. Chirurginė intervencija, pavyzdžiui, mikrodiskektomija ar laminotomija, gali efektyviai pašalinti diskų išvaržą ir sumažinti spaudimą nervų šaknims, tačiau be tinkamos reabilitacijos, negalima užtikrinti visapusiško atsigavimo.

Reabilitacijos svarba

Reabilitacija po operacijos yra būtina dėl kelių priežasčių: 

  • Funkcinių gebėjimų atkūrimas: Po operacijos gali būti sutrikusi judesių koordinacija, sumažėjęs raumenų pajėgumas ir judesių amplitudė. Reabilitacinės priemonės padeda atkurti šias funkcijas, grąžinant pacientui galimybę atlikti kasdienes veiklas be skausmo.
  • Skausmo valdymas: Nors operacija ir pašalina pagrindinę skausmo priežastį, reabilitacijos metu taikomos technikos padeda suvaldyti likusį arba atsiradusį pooperacinį skausmą.
  • Recidyvo prevencija: Tinkamai parinkti pratimai ir gyvenimo būdo pokyčiai padeda išvengti naujų stuburo problemų atsiradimo ir stiprina stuburo struktūras, mažindami atkritimo ateityje tikimybę.

Reabilitacijos metodikos

Reabilitacijos planas po stuburo operacijų dėl tarpslankstelinio disko išvaržos turi būti individualizuotas ir pritaikytas kiekvienam pacientui atsižvelgiant į jo amžių, bendrą sveikatos būklę, atliktos procedūros pobūdį bei pasireiškiančius simptomus. Pagrindiniai reabilitacijos komponentai:

  • Kineziterapija. Ji pradedama nuo labai lengvų pratimų, neprovokuojančių skausmo. Laipsniškai didinamas pratimų intensyvumas ir apkrova, stebint paciento savijautą. Dėmesys skiriamas specialiems nugaros ir dubens stabilizavimo pratimams, stuburo ir raumenų stiprinimui bei tempimui. Pratimai parenkami pagal reabilitacijos etapą - ankstyvuoju laikotarpiu taikomi lengvesni izometriniai pratimai, vėliau einama link dinamiškesnių judesių ir pilno amplitudės atkūrimo.
  • Ergonominės rekomendacijos. Pacientas konsultuojamas dėl tinkamos laikysenos, judesių atlikimo, daiktų kėlimo taisyklių darbe ir buityje, tinkamos kėdės, pagalvės parinkimo. Tai padeda apsaugoti nugarą nuo per didelės apkrovos. 
  • Mitybos korekcija. Rekomenduojama subalansuota mityba, pakankamas baltymų, vitaminų ir mineralų vartojimas, kad būtų skatinamas audinių gijimas. Esant antsvoriui, gali būti skiriama dietologo konsultacija.
  • Psichologinė pagalba. Gydytojo, psichologo konsultacijos padeda įveikti nerimą, depresiją, baimes dėl operacijos ar ligos progresavimo.
  • Fizinių veiklų adaptavimas. Kineziterapeutas padeda parinkti ir adaptuoti fizines veiklas bei laisvalaikio užsiėmimus taip, kad jie netrukdytų reabilitacijos proceso. 

Alternatyvūs stuburo išvaržos gydymo būdai

Akupunktūra

Akupunktūra – tai senovinis Rytų medicinos metodas, kurio metu į tam tikrus kūno taškus įkišamos plonos adatos, siekiant atblokuoti Qi, gyvybinės energijos, tekėjimą ir paskatinti organizmo savireguliaciją. Stuburo išvaržų atveju akupunktūra gali padėti sumažinti uždegiminį procesą, sumažinti periferinį nervų sistemos dirginimą ir skausmą, ypač esant radikulopatijos diagnozei. Moksliniai tyrimai rodo, kad akupunktūra gali efektyviai mažinti nugaros skausmą ir pagerinti gyvenimo kokybę pacientams, kuriems diagnozuota lumbosakralinė išvarža.

Manualinė terapija

Manualinė terapija apima įvairias rankines technikas, tokias kaip mobilizacija ir manipuliacija, siekiant pagerinti sąnarių judesius, sumažinti raumenų įtampą ir skausmą. Ši terapija yra ypač veiksminga esant funkciniams stuburo sutrikimams, pavyzdžiui, hipomobilumui, atsiradusiam dėl išvaržos sukeltos nervų šaknų kompresijos. Manualinės terapijos metu taikomos technikos gali padėti atstatyti normalų slankstelių judėjimą ir padėtį, sumažinti disko protrūkio sukeltą spaudimą nervams ir taip sumažinti skausmo simptomatiką.

Joga

Joga – tai holistinis metodas, apimantis kūno pozicijas, kvėpavimo pratimus ir meditaciją, kurie gali padėti sumažinti stuburo apkrovą, sustiprinti nugaros ir pilvo raumenis, pagerinti lankstumą ir sumažinti stresą. Jogos pratimai, pavyzdžiui, "katės-kambo" asana ar "plaukiojantis žmogus", yra ypač naudingi gerinant stuburo judrumą ir mažinant įtampą nugaros raumenyse. Joga taip pat skatina teigiamą psichologinę savijautą, kas yra svarbu ilgalaikio skausmo valdymui.

Grįžti į tinklaraštį

Norite išsigydyti savo stuburo išvaržą?

Kreipkitės į mūsų kineziterapijos kliniką, nukreipsime pas kvalifikuotą specialistą kuris sukurs individualizuotą programą asmeniškai jums.

Atsiliepimai apie mūsų kineziterapijos kliniką:

Susisiekite kineziterapeuto konsultacijai: